Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu".

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów przebywających w szpitalach. Jak napisano w uzasadnieniu do zarządzenia prezesa NFZ, wprowadzenie programu pilotażowego wynika ze świadomości szczególnego znaczenia właściwego żywienia pacjentów przebywającego w warunkach szpitalnych. Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i  chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia .

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa z dnia 10-04-2024


Obiad dieta podstawowa Obiad dieta podstawowa z dnia 10-04-2024

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa  09-04-2024


Obiad dieta podstawowa

Obiad dieta podstawowa z dnia 09-0
Obiad dieta podstawowa z dnia 09-0

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa 08-04-2024


Obiad dieta podstawowa Obiad dieta podstawowa z dnia 08-04-2024

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa 05-04-2024


Obiad dieta podstawowa Obiad dieta podstawowa 05-04-2024

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa 04-04-2024


Obiad dieta podstawowa Obiad dieta podstawowa 04-04-2024

Śniadanie dieta podstawowa Śniadanie dieta podstawowa 03-04-2024


Obiad dieta podstawowa Obiad dieta podstawowa 03-04-2024